چند روز پیش در اخبار تلویزیون فرانسه، گزارشی دربارهی کارناوال آتش به مناسبت فرارسیدن بهار دیدم که برایم جالب بود. نمیدانستم، در فرانسه هم سنتی مشابه چهارشنبهسوری ما وجود دارد. جشن کارناوال آتش که چند روز مانده به آغاز بهار در برخی از مناطق فرانسه برگزار می شود ریشه در آیین های کهن اروپایی دارد و قدمت آن به قبل از ظهور مسیح باز می گردد .
تماشای این مراسم برای من هم جالب و هم بحثبرانگیز بود. در این کارناوال، گروهی از شرکتکنندگان دستههایی از چوبهای شعلهور را روی دوش خود حمل و از میان جمعیت عبور میکنند، در حالی که فاصلهی ایمنی چندانی رعایت نمیشود. بااینحال، تیمی از آتشنشانان در کنار آنها حرکت میکنند تا در صورت بروز حادثه، آتش را مهار کنند.
ریشه چهارشنبه سوری را هم باید در ایران باستان و آیین زرتشتی جستجو کرد. با اینکه مراسم آتش در فرانسه شباهتی دور با چهارشنبهسوری در ایران دارد، اما به هیچ وجه قابل مقایسه با آن نیست. چهارشنبهسوری در ایران، جشنی مردمی و فراگیر است. جالب اینجاست که اگر در زمان قدیم تنها در حیاط خانه ها بته بر پا کرده و از روی آتش می پریدند اما پس از ممنوعیت این جشن توسط آخوندها، مردم آنرا بصورت گسترده و با شور بیشتری به کوچه و خیابانها کشاندند.
از دیرباز، آتش نمادی از تطهیر، احیا و گذار از فصلی به فصل دیگر در بسیاری از فرهنگ ها است. میگویند در گذشته، کشاورزان باور داشتند که برپایی آتش، زمین را گرم میکند، ارواح شوم زمستان را میراند و نویدبخش فصلی پربار خواهد بود.
چهارشنبه سوری در ایران امروز، فراتر از یک جشن به نماد اعتراض مردم، به حکومتی که هر گونه شادی را ممنوع کرده، تبدیل شده. مردم با روشن کردن آتش و حضور گسترده خود در برپایی این جشن ملی، حضور شوم آخوندها را بصورت نمادین از سرزمین خود می رانند و بهار آزادی را فریاد می زنند. گویی آتش همچنان نماد امید و شکوفایی بهار از دل زمستانی سخت باقی مانده است.
تا روزی که آنرا بصورت آزاد، در خیابانهای سرزمین مان جشن بگیریم، روزی که ایران را از آلودگی دیرینه هر گونه دیکتاتوری و استبداد - مذهبی و غیرمذهبی - زدوده باشیم.
عاطفه اقبال - 17 مارس 2025
- دوستان در آتش بپا کردن امسال هم مراقب خود باشید. تعداد جراحات و آسیب های ناشی از آتش سوزی سالانه افزایش می باشد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر